Mustafa Kemal Atatürk, 1937 yılının 23-27 Ocak günlerinde “Asım Us” imzasıyla bir dizi makale yayımlamıştır.
Kurun Gazetesi’nde yayınlanan 5 makalelik dizinin konusu, o günlerde hakkında en ateşli tartışmaların yapıldığı Hatay sorunuydu. Bu makalelerde Asım Us takma adıyla Atatürk, hükümete sesleniyor ve şöyle diyordu:
“Başbakan İsmet İnönü 15 gün evvel Hatay sorunu üzerinde konuşurken ‘15 gün bekleyiniz’ demişti. Türkiye Cumhuriyeti devletine ve onun hükümetine hitap ediyoruz: 16. gündeyiz. Vaziyet nedir? Bizi, Türk milletini yeniden aydınlatınız.”
Mustafa Kemal’in bu makaleleri yayımlamasındaki amaç, Başbakan İnönü’yü ve hükümeti eleştirileriyle sıkıştırmak, Hatay meselesini bir an evvel çözüme kavuşturmaktır. Peş peşe yayımlanan makalelerin ilk üçünde Fransa sert bir dille eleştirilirken, Fransa-Türkiye ilişkilerinin istikrarı için Fransa’nın politikalarını gözden geçirmesi gerektiği ifade edilmiştir. Yukarıdaki cümlelerin geçtiği dördüncü makale doğrudan İnönü Hükümeti’ni hedef almaktadır. Yayımlanan son yazıda ise Atatürk, Hatay meselesindeki Türkiye’nin konumunu açıkça ifade ederken, Fransa’ya kesin bir tavırla şunları söylemektedir:
“Türkiye Cumhuriyeti çok haklı olduğu Hatay davasını ortaya atarken bunun bütün sonuçlarını düşünmemiş olduğunu kim iddia edebilir? Dava uluslararası olmuştur. Davasında haklı olan Türkiye’dir. Artık, dinlenilecek sözün kimin ağzından çıktığına çok dikkat etmelidir. Türk’ün sözü, Türk’ün haklı ve yerinde sözü Türk’ün kendisidir. Ona uymamak, onu tanımamak, onu hiçe saymak, buna cesaret gösterenlerin düşünmedikleri akıbetle karşılaşacaklarına asla şüphe etmemelidir.”