30 Ağustos, Başkomutanlık Meydan Muharebesi zaferinin ardından kutlanan ulusal bayramdır.
Kurtuluş Savaşı’nın tarihte eşi benzeri görülmemiş bir zaferle taçlandıran, her aşaması vatanseverlik, cesaret, fedakarlık ve feragat tabloları ile dolu 30 Ağustos Zaferi; Türk milletinin, ordusu ile birlikte yüce Atatürk’ün önderliğinde yazdığı bir kahramanlık destanıdır.
Zafer Bayramı, 1922 yılının 26 Ağustos günü başlayan ve 30 Ağustos’ta Dumlupınar’da Mustafa Kemal Atatürk’ün başkumandanlığında, Yunanlılara karşı zaferle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi’ni anmak için kutlanan bayramdır.
Atatürk’ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi adıyla da bilinen Büyük Taarruz’un başarıyla sonuçlanmasının ardından Yunan orduları İzmir’e kadar takip edilmiş ve 9 Eylül 1922’de İzmir’in kurtarılmasıyla (Yunan askerlerinin denize dökülmesi) Türk toprakları Yunan işgalinden kurtulmuştur.
İşgal birlikleri Anadolu’yu daha sonra terk etmiştir ancak 30 Ağustos sembolik olarak yurdun işgalden kurtuluşu olarak kutlanmaktadır. Zafer Bayramı ilk kez 1923 yılında Ankara, İzmir, Kahramanmaraş, Denizli ve Afyonkarahisar’da kutlanmıştır. 30 Ağustos, 1935 yılının Mayıs ayında resmi bayram “30 Ağustos Zafer Bayramı” olarak ilan edilmiştir.